PETKİM'DE RAFİNERİ YATIRIMINA BİR ADIM DAHA

BASIN BÜLTENİ (09.06.2010)

• PETKİM'DE RAFİNERİ YATIRIMINA BİR ADIM DAHA

• SOCAR & TURCAS ENERJİ CEO'SU KENAN YAVUZ: YAPACAĞIMIZ SADECE RAFİNERİ DEĞİL, "TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK YERLİLEŞTİRME PROJESİ"
• 2014 YILINDA DEVREYE ALINMASI PLANLANAN RAFİNERİ İÇİN YATIRIM SÜRECİNDE 7 BİN İLÂ 10 BİN, ÜRETİM SÜRECİNDE İSE BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK.

Petkim'in sahibi SOCAR & TURCAS Grubu'nun, şirketin Aliağa Kompleksi’nde yapmayı planladığı Ege Petrokimya Rafinerisi'nin lisans alma aşamasında önemli bir adım daha atıldı..

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK) dün şirkete gönderilen yazıda; proje dosyası, fizibilite raporu, arazinin depremsellik ve jeoloji raporlarının 90 gün içinde kuruma sunulmasını müteakip Rafinerici Lisansı'nın verilmesinin uygun bulunduğu belirtildi..
Anadolu Ajansı'na değerlendirmelerde bulunan SOCAR & TURCAS Enerji A.Ş CEO'su ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, bürokrasi sürecini çok titiz bir çalışma ile hiçbir aksama olmaksızın tamamlamak üzere olduklarını söyledi..

10 milyon ton/yıl kapasiteli rafineride temelin en kısa zamanda atılacağını söyleyen Yavuz, inşa aşamasında asgari 7 bin ilâ 10 bin, faaliyet aşamasında ise bin kişiye ek istihdam sağlanacağını, SOCAR & TURCAS Grubu olarak 2018 yılında 10 bin kişilik bir istihdam potansiyelini hedeflediklerini vurguladı.

Türkiye'nin en önemli sorununun işsizlik olduğuna işaret eden Yavuz, özelleşerek ekonominin içinde kalmayı başaran Petkim Yarımadası’nda gerçekleştirilecek yatırımlar ve ulaşılacak istihdam sayısının, Türk özelleştirme tarihinde en başarılı modelini de yaratacağını belirtti.

// 2014 YILINDA DEVREYE
ALINMASI PLANLANIYOR

2014 yılında üretime almayı hedefledikleri rafineri yatırımı ile birlikte Petkim Yarımadası’na SOCAR & TURCAS Grubu olarak 5 milyar dolar yatırım yapacaklarını 2008 yılı mayıs ayında Petkim’i satın almalarını müteakip kamuoyuna açıkladıklarını anımsatan Yavuz, şöyle devam etti:

"Bu, ülkemizde özel sektör eliyle tek noktaya yapılacak en büyük yatırımların başında gelmektedir. Bu yatırımın en önemli özelliği ülkemizin ihtiyacı olan ara malı üretimine yönelik entegrasyon ve yaratacağı katma değer boyutudur. Çok önemli bir yerlileşme projesidir. Üretimi yapılacak olan her gram mamûlün şu anda ithâl edildiği gerçeğinden hareket edersek, Sayın Başbakanımızın geçtiğimiz yıl açıkladığı teşvik paketinde tanımlanan üretim ve istihdam odaklı yatırım sürecinin en somut örneği olacaktır. Bu rafineri ile hem Petkim hem de Türk petrokimya sektörü hammaddede yaşadığı dışa bağımlılık zincirini kıracak.. Yaratılacak sinerji ile küresel piyasalarda çok daha iyi koşullarda rekabet etme şansı kazanacak. Rafineri-Petrokimya-Enerji-Lojistik değer zincirinin ilk ve en önemli halkası böylelikle tamamlanmış olacak.”

// “HOŞ BİR TESADÜF”

EPDK'dan gelen yazının, Türkiye ile Azerbaycan arasında gerçekleşen doğalgaz anlaşmaları ile aynı zamana rastlamasının hoş tesadüf olduğunu söyleyen Kenan Yavuz; geçen aylarda yaptıkları açıklamalarda lisans sürecinin olumlu sonuçlanmasını her an beklediklerini söylediklerini hatırlattı.

Kenan Yavuz sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu süreçte en başta projelerimizi her dinleyişinde heyecan ile destek veren ve himayesini esirgemeyen Sayın Başbakanımıza, geçtiğimiz hafta Bakü’de COG Fuarı’nda Petkim standını ziyaretinde projelerimize destek vereceğini ifade eden ve bunu yerine getiren Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev’e; süreçte her zaman bizi destekleyen ve yanımızda olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Sayın Taner Yıldız’a; ÇED sürecimizde bize destek veren Çevre ve Orman Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na; Petkim Yarımadası’nı endüstri parkı haline dönüştürme çalışmalarımıza destek veren Sanayi ve Ticaret Bakanımız Sayın Nihat Ergün’e; projemizin henüz düşünce aşamasında olduğu dönemlerden başlayarak büyük bir heyecan ile bize destek veren EPDK Başkanımız Sayın Hasan Köktaş ve bürokratlarına; desteğini hep yanımızda bulduğumuz İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Aziz Kocaoğlu’na, Aliağa ve İzmir bürokrasisine, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve İzmir Ticaret Odası Başkanlarımıza ve tüm sivil toplum örgütlerine teşekkürü, her şeyden önce Petkim çalışanları ve grubumuz adına bir borç biliyorum. Bu proje gerçekleştiğinde emeği geçen herkes için bir gurur vesilesi olacak ve bu gururu inşallah çocuklarımız ile paylaşacağız.”

PETKİM'DE RAFİNERİ YATIRIMINA BİR ADIM DAHAPETKİM'DE RAFİNERİ YATIRIMINA BİR ADIM DAHA