YAVUZ: TÜRKİYE, BU DALGALANMAYI FIRSATA DÖNÜŞTÜREBİLİR

BASIN BÜLTENİ (25.06.2013)

• TÜRKİYE EKONOMİK PERFORMANSI İLE BU DALGALANMAYI FIRSATA DÖNÜŞTÜREBİLİR…
• SOCAR TÜRKİYE BAŞKANI (CEO) VE PETKİM YÖNETİM KURULU ÜYESİ KENAN YAVUZ: “TÜRK LİRASININ DEĞER KAYBINI İHRACAT VE YERLİ ÜRETİM AÇISINDAN FIRSAT OLARAK GÖRÜYORUM...”

Piyasalarda 19 Haziran da FED Başkanı Bernanke'nin açıklamaları ve Çin'in ekonomik performansının zayıflaması sonucu piyasalardaki dalgalanma tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de etkisini gösterdi. Türkiye'nin son yıllardaki en büyük doğrudan dış yatırımcısı kimliği ile dikkat çeken Azerbaycan Petrol şirketi SOCAR’ın Türkiye Başkanı (CEO) ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz; piyasalardaki dalgalanmaların Petkim ve SOCAR’ın Petkim yarımadası üzerindeki yatırım projelerine etkisini değerlendirdi.

Türkiye’nin güçlü ekonomik performansı ile bu dalgalanmayı fırsata dönüştürme potansiyeline sahip olduğunun altını çizen Kenan Yavuz “Türkiye’nin en büyük doğrudan yatırımcı şirketi olarak Türkiye’nin ve Türk ekonomisinin geleceğine olan güvenimizi gelecek projeksiyonlarımızı yukarı yönlü revize ederek gösterdik. Borsada, dövizde, faizde yaşanan iniş-çıkışların Türkiye ekonomisi üzerindeki etkisinin sınırlı ve geçici olacağına inanıyoruz. Orta ve Uzun vadede Türkiye Dünya’nın ekonomide büyüyen yıldızlarından biri olmayı sürdürecektir. Biz SOCAR olarak yatırımlarımızı Türkiye’nin 15-20 yıllık perspektifine bakarak yaptık. Özelleştirmeden sonra Petkim’e 327 Milyon Dolar yatırım yaptık. Devam eden yatırımlarımızın tutarı ise 114 Milyon Dolar. STAR Rafinerisi, Petkim Konteyner Limanı ve STEP Enerji Santrali ile birlikte 2018 yılına kadar sadece Petkim Yarımadası’na 9 Milyar Dolar yatırım yapmış olacağız. Hedefimiz 2018 yılında 15 ilâ 20 Milyar Dolar cirosu ve 10 bin çalışanıyla Türkiye’nin en büyük 3 sanayi grubundan biri olmak. TANAP’ı da dâhil edersek, 2018 yılına kadar Türkiye’ye 17 milyar dolar yatırım yapmış olacağız. Dönemsel ve günlük iniş çıkışlar her ekonomide olur. Önemli olan yatırım ikliminin bozulmadan sürdürebilir olmasıdır. “ dedi.

SOCAR’ın Petkim Yarımadasında Rafineri-Petrokimya-Enerji-Lojistik Entegrasyonu temeli çerçevesinde yaptıkları tüm yatırımların kısa-orta vadede Petkim’in rekabet gücünü artıracak, Türkiye petrokimya sektörünü ileriye taşıyacak nitelikte olduğunu vurgulayan Kenan Yavuz yatırımlara tam gaz devam ettiklerini söyledi.

“TÜRK LİRASINDAKİ DEĞER KAYBI
İTHALATA KARŞI ELİMİZİ GÜÇLENDİRİYOR”

Türkiye’nin, diğer gelişmekte olan ülkelere göre daha güçlü bir ekonomik performansa sahip ve yatırım yapılabilir ülke statüsünde olduğundan, 2008 krizinde olduğu gibi, bu durumu da fırsata çevirme potansiyeline sahip olduğunun altını çizen SOCAR Türkiye Başkanı (CEO) Kenan Yavuz, kısa dönemli spekülatif sermaye girişleri yerine büyük projeleri finanse eden doğrudan yabancı sermaye girişi olacağını, dış ticaret dengesinin ihracat lehinde değişeceğinin altını çizerek yerli üretimin çok daha fazla önemseneceğini söyledi. Yükselen döviz kurlarının bugünkü seviyelerinde kalmak kaydı ile ithalat sınırlayacağını, ihracatı daha cazip hale getireceğini vurgulayan Yavuz sözlerine şöyle devam etti. “Türk lirasındaki değer kaybı ithalata karşı elimizi güçlendiriyor. Petrokimya sektöründe, Avrupa’da kapasite kullanım oranları düşük seviyelerde seyretmeye devam ederken, biz Petkim'de rekabet gücümüzü artırmaya yönelik yatırımlarımıza devam edeceğiz ve kapasite kullanım oranımızı en üst düzeyde tutma gayreti içinde olacağız. Türkiye pazarının cazibesi yerli üretim için en önemli güvence olmaya devam ediyor, yeter ki ucuz ithalata dayalı bir büyüme ve ihracat oluşturma gayreti içinde olan ithalat lobisinin dayatmalarına değil, istihdam odaklı bir üretim ve ihracat kabiliyeti yaratacak bir anlayış içinde olalım. Ülkemizin siyasi istikrarı, ekonomik performansı, yeni teşvik yasası ve yerli üretimi öncelleyen politikaların giderek daha fazla önemsenmesi geleceğe olan güvenimizi perçinliyor.”