Sürdürülebilirlik Yaklaşımımız

Sürdürülebilirlik, yönetim anlayışımızın en güçlü halkası. Tüm iş süreçlerimizde Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı gözeterek insana, topluma, çevreye fayda sunmak için çalışıyoruz.

20-51.png
Sürdürülebilirlik Politikası

Entegre hizmet anlayışı çerçevesinde yapılandırdığımız değer zincirimizin tüm aşamalarında sürdürülebilir büyüme ve kalkınmayı destekliyoruz. Bu kapsamda ortaya koyduğumuz Sürdürülebilirlik Politikası, grup şirketlerimizle birlikte faaliyet gösterdiğimiz her alanda bize kapsamlı bir yol haritası sunuyor.

Topluma ve doğaya olan sorumluluklarımızın bilinci ve temiz bir geleceğe olan sonsuz inancımızla; sosyal, ekonomik ve çevresel etkilerimizi etkin bir şekilde yönetmeyi hedefliyor, başta faaliyet gösterdiğimiz bölgeler ve sektörler olmak üzere tüm dünyada sürdürülebilir gelişimin desteklenmesine öncülük ediyoruz.

21-2.png
Sürdürülebilirlik Politikamız doğrultusunda;
  • Faaliyet gösterdiğimiz bölgelerdeki ilgili yerel ve uluslararası mevzuatlara uyum içinde hareket etmeyi,
  • Ulusal, bölgesel ve yerel kalkınmayı destekleyen faaliyetler gerçekleştirmeyi,
  • Entegre risk yönetimi anlayışını tüm iş süreçlerimizde uygulamayı, buna yönelik gerekli önlemleri almayı,
  • Çalışmalarımızı etik iş ilkelerine uygun ve kurumsal yönetişim prensipleri çerçevesinde yürütmeyi,
  • Faaliyetlerimizden kaynaklanan direkt etkileri en etkin şekilde yönetmeyi, bu doğrultuda biyoçeşitliliğin ve doğal kaynakların korunmasına yönelik ilgili önlemleri almayı,
  • Güvenli ve insana yakışır iş ortamını sağlamak anlayışıyla insan hakları, iş sağlığı ve güvenliğini önemseyen iş süreçleri ve politikalarıyla hareket etmeyi, tüm çalışanlarımıza bu anlayışı aktarmayı,
  • İ̇klim değişikliğinin getirdiği riskler ve fırsatları yakından izlemeyi, gerekli çalışmaları ve işbirliklerini yürütmeyi,
  • Döngüsel ekonomiyi, enerji ve kaynak verimliliğini destekleyen teknolojileri ve uygulamaları benimsemeyi,
  • Ar-Ge ve inovasyon anlayışıyla teknolojik gelişimi desteklemeyi ve öncü projeleri hayata geçirmeyi,
  • Üretim süreçlerimizde verimlilik ve bütünlüğü artıran dijitalleşme uygulamalarını hayata geçirmeyi,
  • Belirlediğimiz hedeflerle kesintisiz performans iyileştirme yaklaşımını esas almayı,
  • Etkileşimde olduğumuz yerel toplulukları destekleme anlayışı çerçevesinde yerel tedarikçilerimizin gelişimini önceliklendirmeyi,
  • Paydaşlarımızla etkin ve şeffaf iletişim kurmayı ve paydaş katılımını sağlamayı,
  • Sosyal sorumluluk projeleri aracılığıyla topluma katma değer sağlamaya devam etmeyi,
  • Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları kapsamında yarattığımız pozitif etkiyi sürekli artırmayı taahhüt ediyoruz.
Önceliklendirme Analizi

Sürdürülebilirlik yönetimimizin odak noktaları, faaliyetlerimizden doğan sosyal, ekonomik ve çevresel etkiler ile paydaş beklentileri doğrultusunda şekilleniyor. Bu odakların tespiti için çeşitli araştırmalar ve paydaş görüşlerinin analiziyle şekillenen kapsamlı bir önceliklendirme analizi süreci yürütüyoruz.

Önceliklendirme analizi sürecinde GRI Standartları, Sustainability Accounting Standards Board (SASB) Sektör Öncelikleri, Global Mega Risk Trendleri Araştırması sonuçları, uluslararası raporlama uygulama ve okuyucu değerlendirme araştırmaları, rakip uygulamaları ve sektörel kaynakları değerlendiriyoruz. Değerlendirme sonucunda grup şirketlerimizle birlikte sürdürülebilirlik portföyümüzde yer alması hedeflenen; sosyal, ekonomik ve çevresel etki alanlarından oluşan bir konu evreni belirliyoruz.

Oluşturduğumuz konu evreni özelinde hem merkez birimimiz hem de grup şirketlerimizde görev alan 300’den fazla çalışan ve 25 üst düzey yöneticimiz ile tarama çalışmaları yapıyoruz. Süreç içerisinde belirlenen konuları risk ve fırsat analizleri ile test ediyoruz. Çalışma içerisinde ayrıca BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları da değerlendiriliyor.

Ayrıca finans kuruluşları, müşteriler, tedarikçi ve iş ortakları, medya ve sivil toplum kuruluşları, üniversiteler de dahil olmak üzere dış paydaşlarımızı temsil eden 250’den fazla katılımcıdan görüş alıyoruz. Gerçekleştirdiğimiz şirket içi çalışmalar ve dış paydaş analizleri sonucunda sürdürülebilirlik önceliklerimizi ortaya koyuyoruz.

22-1.png
Paydaş İlişkileri

Günümüzde şirketlerin yönetim kalitesini gösteren en önemli göstergelerden birinin katılımcı bir yönetim anlayışı ortaya koyabilme becerisi olduğuna inanıyoruz. Bu bakışla, tüm iç ve dış paydaşlarımızla şeffaflığa, hesap verebilirliğe, kalıcı ve karşılıklı güvene dayalı bir iletişim kuruyoruz.

Grup şirketlerimiz de dahil olmak üzere tüm çalışanlarımızın yönetime katılmalarını kolaylaştırıyor, karşılıklı bilgi paylaşımını artıracak iletişim kanalları oluşturuyoruz. Bu kapsamda niteliğine göre sürekli, periyodik ya da anlık olarak birçok iletişim kanalı üzerinden çalışanlarımızla iletişime geçiyoruz. İletişim ihtiyaçlarına göre kullanılan kanallar iştirake göre de farklılıklar gösterebiliyor. Bu iletişim kanalları arasında; entegre kurumsal intranet, iç anket çalışmaları, e-posta ve e-bültenler, kurumsal TV, poster ve afişler, itibar ve memnuniyet araştırmaları, eğitim uygulamaları, performans yönetim sistemi, mülakat ve görüşmeler, çalışma grubu ve komiteler, şikâyet ve öneri sistemleri yaygın olarak kullanılıyor. Başta şikâyet ve öneri sistemleri olmak üzere, birçok iletişim kanalına faaliyet sahalarında görev alan müteahhit firma çalışanlarının da erişimi bulunuyor.

Tüm çalışanlarımızda olduğu gibi, dış paydaşlarımızla da katılımcı, zamanında, şeffaf ve çift yönlü bir iletişim ortamını oluşturmak adına çeşitli kanallar kullanıyoruz. Takip ettiğimiz yönetim sistemlerinin birçoğu paydaş iletişim sistematiğiyle şekillendiriliyor. Tüm paydaşlarımızla iletişimimizin güçlendirilmesini hedefliyoruz. Bununla birlikte müşterilerimiz, hissedar ve yatırımcılarımız, kamu kuruluşları ve yerel yönetimler, sendikalar, tedarikçi ve müteahhit firmalar, meslek kuruluşları ve sivil toplum örgütleri, finans kuruluşları, eğitim kurumları, medya kuruluşları ve yerel halk sıklıkla iletişim kurduğumuz paydaşlarımız arasında yer alıyor. Paydaşlarımızla iletişimimizde kurumsal internet sitesi, iletişim formları, sosyal medya, e-posta haberleşmeleri, faaliyet raporları, sürdürülebilirlik raporu, basın bültenleri ve toplantıları, duyurular, karşılıklı görüşmeler, sosyal projeler ve sponsorluklar, dış eğitimler, toplantı ve sunumlar, kurumsal filmler, araştırma ve anketler gibi araçları sistematik biçimde kullanıyoruz.

Merkezi olarak gerçekleştirdiğimiz itibar araştırması, başta müşterilerimiz olmak üzere, yerel ve ulusal medya, mesleki kuruluşlar, sivil toplum örgütleri, finansal kuruluşlar ve kamu kurumları gibi paydaşlarımızın bizimle olan ilişkilerinden memnuniyet düzeyini ölçüp değerlendirmekte kullandığımız temel bir araç niteliğinde.

Etik ihbar kanalları, öneri ve şikâyet sistemleri de çalışanlarımızın yanı sıra müteahhitler tedarikçiler ve yerel halkın erişimine açık olarak kullanıma sunuluyor. Bu kanallar üzerinden iletilen şikâyet ve önerileri dikkatle ele alıyor ve sonuçlandırıyoruz. Petkim ise ISO 10002 Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistem Standardını, Entegre Yönetim Sistemi’ne dahil ederek bu kanalların kapsamlı olarak yönetilmesini sağlıyor.

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA), gelişmiş ve gelişmekte olan tüm ülkelerce küresel bir bütünlük içinde acil eylem çağrısında bulunan 17 amacı içeriyor. Birbiriyle yakından ilişkili olan bu amaçlar, tüm dünyanın karşı karşıya kaldığı ana sorunların çözümünü hedefliyor.

SKA’lar yoksulluğun sona erdirilmesi, okyanus ve ormanların korunması, iklim değişikliğiyle mücadele ederken; eşitsizliğin azaltılması ve ekonomik büyümenin teşvik edilmesi gibi çevresel, sosyal ve ekonomik alanlarda da hepimize yol gösteriyor.

Petkim olarak biz de SKA’ları uygulamanın sadece hükümetlerin değil hepimizin sorumluluğu olduğuna inanıyoruz. Bu kapsamda SKA’ların şirketler, sivil toplum kuruluşları ve tüm insanlık tarafından toplu bir eylem odağı olarak kavranması ve uygulanması gerektiğini savunuyoruz.

27-1.png
İş birlikleri

Petkim olarak ülke ekonomisine sağladığımız katkıların yanında toplum için de artı değer yaratan sosyal sorumluluk projeleri yürütüyoruz. İhtiyaçlar doğrultusunda üniversiteler, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerle iş birliği yaparak toplumsal projelerde görev alıyoruz. Bu sayede hem toplumda fark yaratan faydalı çözümler sunuyor hem de çalışanlarımızın sürdürülebilirlik ve birlikte üretme bilinciyle, potansiyellerini besleyen farkındalık artırıcı aksiyonlar ve iç iletişim çalışmalarında yer almalarını sağlıyoruz. İş birlikleri ile faaliyet gösterdiğimiz bölgeler başta olmak üzere ülke genelinde sosyal ve ekonomik hayatın sürdürülebilirliğine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz.

25-1.png
Sorumlu Birim ve Komitemizin Yapısı

SOCAR Türkiye olarak, sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek için attığımız adımlar giderek daha sağlam temellere oturuyor. Sürdürülebilirlik alanındaki yönetişimi güçlendirmek ve şeffaflığı artırmak ve bu alandaki taahhütlerimizi vurgulamak adına çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Stratejimiz ve politikalarımız doğrultusunda, ÇSY alanında en iyi uygulamaları benimseyerek ve pozitif bir etki yaratma hedefimizi sürdürerek çalışmaktayız. Bu çalışmalarımızı, SOCAR Türkiye Yönetim Kurulu ve Kurumsal Yönetim ve Sürdürülebilirlik Komitesi denetiminde gerçekleştirerek sürdürülebilirlik performansımızı düzenli olarak gözden geçiriyoruz.

Strateji ve Sürdürülebilirlik Başkanlığı, Sürdürülebilirlik Yol Haritası'nın yönetiminden, yeni projelerin eklenmesinden ve çıkarılmasından, yol haritasının plana uygun olarak uygulanmasından sorumlu olup performans kriterlerini belirleme, raporlama yapma ve bilgilerin konsolide edilmesini sağlıyor. Ayrıca, SOCAR Global ile ilişkileri Türkiye'de merkezi olarak yönetiyor.

Grup Sürdürülebilirlik Komitesi, SOCAR Türkiye CEO’su tarafından yönetilmekte, eş başkanlığı ise Strateji ve Sürdürülebilirlik Başkanı tarafından yürütülüyor. İcra Komitesi'ne bağlı faaliyet gösteren Grup Sürdürülebilirlik Komitesi, aynı zamanda SOCAR Türkiye Yönetim Kuruluna bağlı olarak faaliyet gösteren Kurumsal Yönetim ve Sürdürülebilirlik Komitesi tarafından izlenip yönetilen alanları kapsıyor. Komite, yılda üç defa yapılan toplantılarla, SOCAR Türkiye’nin sürdürülebilirlik vizyonu ve stratejisinin oluşturulmasından, ÇSY ile ilgili politika ve rehberlerin uygulanmasından sorumludur. Ayrıca, belirlenen hedeflere ulaşmak için çeşitli çalışma gruplarımız bulunur. Çalışma gruplarımız sürdürülebilirlik stratejimizin başarıyla uygulanması için çalışmalarını sürdürüyor.

SOCAR Türkiye olarak faaliyet ve ürünlerimizle, yarattığımız istihdam ve ekonomik değerlerin yanı sıra sosyal alanda gerçekleştirdiğimiz kurumsal sorumluluk projeleri, bağış ve sponsorluk çalışmalarımızla da yerel ve ulusal çapta toplumsal kalkınmaya destek vermeyi benimsiyoruz. Bu yönde ortaya koyduğumuz yaklaşımız çevre, spor, eğitim ve kültür-sanat alanlarında gelişimin desteklenmesini kapsıyor.

Sürdürülebilirlik, ‘tüm değer zincirimizde; her seviyede tecrübeli, bilgili ve işine bağlı insan kaynağıyla verimli ve sürdürülebilir bir şekilde işletmek ve geliştirmek’ misyonuyla birlikte yönetim anlayışımızın ayrılmaz bir parçasını oluşturuyor.

Bizimle İletişime Geçin

Merak ettiğiniz tüm sorular için uzman ekibimizle iletişime geçin.

Bizi Takip Edin

Hakkımızdaki en son gelişmeleri görmek için sosyal medyada bizi takip edin.